Allergisk mot gresspollen?

Dette er gressallergi

Daglige pollenvarsel>>

Har du pollenallergi?

Plages du av tett eller rennende nese? Nyser du ofte? Har du kløe i øynene eller rennende øyne? Dukker det opp cirka på samme tid hvert år? Da kan det hende du har pollenallergi, også kalt høysnue, allergisk snue eller allergisk rhinitt.

Denne typen allergi skyldes at pollen fra gress, trær eller urter frigjøres og svever rundt i luften vi puster inn.

Noen merker lite til pollenallergien, mens andre får store plager både om våren (særlig bjørkeallergi) og om sommeren (gress- og burotallergi). Hvis du plages av pollenallergi, kan du føle deg syk og uopplagt og oppleve at livskvaliteten påvirkes i pollenperioden. Hvor store plager du får, avhenger av hvor følsom du er overfor ulike typer pollen.

Allergisymptomene kan også være spesielt plagsomme en bestemt tid på døgnet, når innholdet av den aktuelle pollentypen er høyest. Også været spiller inn. På tørre, varme dager med vind er det mer pollen i luften.

Her på Pollenkontroll finner du daglige pollenvarsler for hele landet

 

Pollenallergien kan også forstyrre nattesøvnen og gjøre at du føler deg ekstremt trøtt om dagen. Den kan påvirke konsentrasjonsevnen og produktiviteten gjennom arbeidsdagen og få deg til å føle deg uopplagt – eller kanskje og til og med syk. Plagsomme allergisymptomer kan også hindre deg i å tilbringe tid utendørs sammen med familie og venner. Mange opplever også at det påvirker treningen, spesielt hvis den foregår utendørs.

Hva synes du?
Hva synes du?
Hvor påvirket er du av din pollenallergi?
Hva synes du?
Hvor påvirket er du av din pollenallergi?
Jeg er i stor grad påvirket av min pollenallergi-den ødelegger min livskvalitet!
Jeg er i noe grad påvirket.
Jeg er ikke i det hele tatt påvirket av min pollenallergi. Våren og sommeren kan bare komme!

Hvis du har så plagsomme allergisymptomer at det påvirker hele tilværelsen din hver dag, er det viktig at du oppsøker hjelp og kontakter lege eller allergispesialist. Husk også at ubehandlet allergi som påvirker både nese og øyne, kan utvikle seg til allergisk astma. Har du hoste eller åndenød i pollensesongen, kan det skyldes at allergien din er i ferd med å utvikle seg til astma. Astmasymptomene oppstår oftest de dagene det er mest pollen i luften.

Korrekt diagnose og behandling er viktig for å gjøre noe med allergien, og effekten den kan ha på livet ditt på kort og lang sikt.

Ta testen vår, og finn ut mer om hva allergisymptomene dine betyr.

Hvorfor akkurat jeg?

Pollenallergien din skyldes at kroppen din oppfatter pollen som noe skadelig. Selv om pollen ikke er farlig, overreagerer kroppen hver gang du eksponeres for pollen.

Vi vet ikke helt hvorfor noen utvikler allergi mot pollen, men arv har betydning, og det er vanlig at flere i samme familie har pollenallergi.

Barn og voksne

Pollenallergi er vanlig. I Norge lider ca. 25 % av alle voksne av pollenallergi, noe som gjør det til en av de vanligste allergiene. De aller fleste reagerer mest på bjørk- og gresspollen, men også andre trær, burot og urter forårsaker allergiske plager.

Det vanligste er at barn i skolealder eller unge voksne får pollenallergi, men at plagene avtar med alderen. Hos middelaldrende og eldre er pollenallergi mindre vanlig.

Les mer om pollenallergi for barn

Bruk pollenvarselet

Det nasjonale pollenvarselet er et nyttig og enkelt hjelpemiddel for deg som er pollenallergiker. Pollenvarselet viser hvor mye pollen det er i luften på et bestemt tidspunkt i et bestemt område.

Hvis symptomene dine dukker opp samtidig som det er store mengder av en bestemt type pollen, kan det hende at det er nettopp den typen pollen du er allergisk mot.

Her kan du se ditt lokale pollenvarsel

Gress

De vanligste symptomene på pollenallergi er:

  • tett og/eller rennende nese
  • gjentatt nysing
  • rennende øyne, kløe i øynene og/eller røde øyne
  • kløe i nese og/eller hals
  • trøtthet

Pollenallergi kan også påvirke allmenntilstanden din, slik at du føler deg trøtt og uopplagt om dagen

Les mer om allergisymptomer

Slik kan du behandle allergien

Målet med behandlingen er at du skal føle deg bra og oppleve symptomene som minst mulig plagsomme.

Det finnes behandling som fokuserer på å lindre symptomene eller på å behandle årsaken til allergien. 

Diskuter alternativene med legen din for å finne ut hvilken behandling som passer for deg.

Legen tar hensyn til faktorer som hvor alvorlige symptomer du har, hvordan de påvirker deg i hverdagen, generell helsetilstand og dine ønsker. 

Les mer om allergibehandling

 

Begrens eksponeringen for allergener

Siden pollen er luftbårne allergener, er det nesten umulig å unngå dem, men det finnes ting du kan gjøre for å redusere eksponeringen for pollen.

Les mer 

 

Lindre allergisymptomene

Det kan hende du trenger medisin for å lindre allergisymptomene. Det finnes flere ulike typer som gir rask lindring.

Noen av disse er reseptfrie, andre krever resept. Følg alltid legens anvisninger.

Les mer

 

Behandle årsaken til allergien

Allergivaksinasjon – eller allergen immunterapi, som det også kalles – behandler årsaken til allergien ved å påvirke immunforsvaret, slik at det ikke lenger oppfatter pollen som farlig.[4G] Spør legen din om denne behandlingen kan være aktuell for deg.

Les mer 

Allergi kan føre til astma

Hvis du har pollenallergi, har du mange ganger større risiko for å utvikle astma enn personer uten pollenallergi. Dessuten øker risikoen for å få astma hvis pollenallergien ikke behandles. Ved plager i luftveiene kan du få tørrhoste og åndenød som ofte blir verre hvis du anstrenger deg. Derfor er det viktig at du oppsøker hjelp og får utredet allergien, slik at du får riktig behandling så tidig som mulig.

Begrenser allergien livet ditt?

Hvis du opplever at allergisymptomene dine ikke blir bedre til tross for at du bruker symptomatiske legemidler som antihistaminer, øyedråper eller nesespray, kan allergivaksinasjon (allergen immunterapi) være noe for deg.

Første steg på veien til riktig behandling er å oppsøke lege og få stilt riktig diagnose.

Sist oppdatert 08/11/2022